Koppla av med en bok på ett modernare sätt

Vi seniorer vill ofta ha allt som de va förr, för visst va de bättre förr? Kanske inte alltid. Jag tänkte berätta om mina erfarenheter angående ett modernare sätt att konsumera litteratur och böcker.

Låter det intressant? Jag personligen börjar få lite dålig syn på äldre dagar och har svårt att läsa sida efter sida i en bok, trotts att jag tycker det är intressant, och jag gillar att sitta med en bok i handen, men även med läsglasögon blir det ganska jobbigt i längden.

Jag älskar dock att konsumera böcker, älskar just hur böckerna berättar historier på ett mer inspirerande sätt än en film, en film lämnar inte mycket åt fantasin och man kan inte själv bilda sig en bild utan får allt upptryckt i ansiktet. Därför är böcker mycket bättre enligt mig.

Men hur löser jag då detta när jag börjar få lite problem med synen? Jo, talböcker, talböcker som är speciellt framtagna för oss med lite nedsatt syn. Blanda inte ihop detta med ljudböcker som är en helt annan sak.

Talböckerna återspeglar boken till 100%, detta innebär att när jag går till biblioteket och lånar en bok så lånar jag i själva verket två. Jag lånar nämligen både den tryckta boken och talboken. Detta innebär att jag kan läsa i boken precis så mycket som jag orkar. När det börjar bli jobbigt för ögonen, eller jag kanske helt enkelt vill röra på mig eller göra något annat under tiden så slår jag på talboken. Eftersom talboken och den tryckta boken är exakt den samma så kan jag fortsätta precis där jag va, fast få den uppläst av någon annan.

Detta är enligt mig det nya sättet att konsumera böcker, man behöver inte bara läsa dem, man kan även be någon annan läsa den åt dig, eller i detta fall, låna talboken.

Berätta gärna nedan om dina egna erfarenheter av talböcker, är de bra eller dåliga? Tipsa göra om vilka böcker ni lyssnat på eller någon speciell berättarröst som är bättre än någon annan.